Innovatie kunststof gietvloer steeds belangrijker voor continuïteit gietvloerbedrijven
Gietvloerbedrijven hebben de economische crisis ook gemerkt. Bestaande en verouderde producten werden in hoog temp in de bureaula gelegd en betere producten kwamen op de markt. Zo ziet u maar, een crisis kan ook positieve gevolgen hebben. Het oeverloos aanleggen van milieuonvriendelijke epoxyvloeren is geen goede basis om het image van gietvloeren een flinke boost te geven, en dus stappen steeds meer fabrikanten over naar een kunststof gietvloer die niet alleen langer meegaat maar die gemaakt is van duurzame grondstoffen. Meestal gaat het hier om kunststof gietvloeren gemaakt van polyurethaan. Deze zogenaamde alifatische kunststof gietvloeren zijn beter bestand tegen UV-licht en zullen minder snel verkleuren. Als u dan toch een gietvloer wilt laten aanbrengen in de badkamer of woonkamer of in uw winkelpand, vraag dan naar deze alifatische producten.
Kunststof bio gietvloer in opmars
Een andere bijzondere ontwikkeling in dit verband zijn de bio gietvloeren. Dit zijn gietvloeren die met natuurlijke worden gemaakt. U kunt daarbij denken uit harsen uit bomen en planten, organische grondstoffen dus. Dus geen synthetische harsen die bijvoorbeeld op basis van aardolie of andere niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen tot stand komen. Er komen steeds meer aanbieders van dit type kunststof bio gietvloeren op de markt. Uiteraard is dit weer een trend die inspeelt op de huidige behoefte aan eerlijke en milieuvriendelijke producten, de hang naar een duurzame economie en alles wat daarbij komt kijken. Kunststof bio gietvloeren zijn evenwel geen hype. Er komen steeds meer van dit soort hoogwaardige producten op de markt.
Duurzame kunststof gietvloeren die lang goed blijven
Degeneratie (vermindering van technische kwaliteit en vermindering van functionele eigenschappen) bij kunststof gietvloeren was vroeger een groot probleem. Door invloed van UV-straling konden n deze gietvloeren verkleuren (de bekende vergeling van aromatische producten). Klanten waren daar natuurlijk niet blij mee en dus ging de gietvloerindustrie op zoek naar een oplossing. Die vond men uiteindelijk op moleculair niveau en door andere harders toe te voegen aan de gietmassa. Scheikundig bekeken bestaan polymeren uit een ringvormige structuur die gewoon verbindingen aangaan met water. Dit kan ervoor zorgen dat vervuiling in de gietmassa sneller optreedt. Door een andere moleculaire structuur te bewerkstelligen worden deze polymeren a-polair en stoten ze water en andere vloeistoffen af. Deze innovatie zal ook de komende jaren andere producten opleveren, producten die langer hun esthetische en technische eiegenschappen behouden.