Loodgieters en installateurs steeds energiezuiniger bezig

2 sep

Slim wonen betekent ook dat u zo min mogelijk kosten kwijt bent aan energie en dat uw huis beschikt over moderne energiezuinige installaties die dit bewerkstelligen. Op het gebied van CV-ketels kan een goed ingevoerde loodgieter u daar advies over geven. Ook zijn er uiteraard diverse loodgieters en installateurs die u alles kunnen vertellen over het monteren van zonnepanelen en het isoleren van uw huis. Wooniq vond het wel eens interessant om de laatste ontwikkelingen wat betreft energiezuinige CV-ketels aan u door te geven. Wij hebben deze informatie van diverse professionele loodgietersbedrijven kunnen achterhalen en hebben het laatste vergelijkingsonderzoek op dit gebied van de consumentenbond meegenomen. Voor meer informatie over CV-ketels kunt u vrijblijvend contact opnemen met Loodgietersbedrijf Amsterdam.

De nieuwste HRe-ketels – kiezen voor energiezuinig en (duur)zaam

Steeds meer producenten van cv-ketels voor de particuliere markt maken alleen nog hoog rendement ketels (HR). Verbeterde rendement (VR) ketels zullen de komende jaren moeten worden vervangen, simpelweg omdat onderdelen niet meer worden gemaakt. Binnen het segment hoge rendement (HR) ketels voeren merken als Atag, Vaillant, Remeha en Nefit de boventoon. Interessant zijn de ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde HRe-ketels. Deze ketels worden uitgevoerd met een micro warmtekrachtcentrale, ook wel micro warmtekrachtkoppeling genoemd. Het principe van dit soort HRe-ketels is dat met de warmte die wordt opgewekt eerst elektriciteit wordt opwekt en dat de afvalwarmte wordt gebruikt voor verwarming. Dit kan tot 17% extra rendement geven. Het installeren van dit type ketels is pas echt effectief als u meer dan 1600 m3 per jaar verstookt. Voor het installeren van een HRe ketel is een stevige wand nodig, de ketel is wat zwaarder dan normale HR-ketels. De investering die wordt gevraagd is een factor 3 tot 4 keer hoger dan bij een gewonen HR-ketel en dus is dit type ketel niet voor elke particulier bereikbaar.

Niet elke loodgieter is gespecialiseerd in HRe-ketels

HRe-ketels installeren is een specialisme. Niet elke loodgieter is daartoe in staat. Let erop dat uw CV-ketel beschikt over het HRe gaskeurmerk. Gaskeur is een kwaliteitskeurmerk. Er bestaat een Gaskeur HR, Gaskeur-CW, HRww, Gaskeur SV en Gaskeur NZ. Ook de papieren van uw loodgieter moeten in orde zijn. Is deze speciaal opgeleid om dit type ketels op te hangen of niet? De meeste HRe installateurs kunnen aantonen dat ze zijn opgeleid en gecertificeerd door de fabrikant. Ook is het vragen naar referenties een goede manier om uit te vissen of uw loodgieter danwel installateur in staat is om HRe ketels te installeren.