Duurzame PU gietvloer in twee varianten

8 okt

Een duurzame investering in de PU gietvloer voor thuis
Wat zijn duurzame PU gietvloeren eigenlijk en waar moet u op letten? De term duurzaam heeft twee betekenissen, economisch duurzaam en lang houdbaar of juist duurzaam vanuit het oogpunt van milieu en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen .Eerst even over de economische betekenis van duurzaam. Tegenwoordig heeft men het vaak over ‘alifatische PU gietvloeren’ als men het heeft over duurzame producten. Dit betreft een segment polyurethaan (PU) gietvloeren die beter UV-stabiel zou zijn en dus minder snel zou verkleuren. Het echte verhaal achter deze verhoogde kwaliteit zit in het gebruik van de juiste topcoating. Zelfs als u een aromatische gietvloer laat aanleggen kan verkleuring tegen worden gegaan door een kleurlak over de gietvloer aan te brengen die goed bestand is tegen UV-straling. Alifatische PU gietvloeren zijn a-polair, d.w.z. dat ze geen verbinding aangaan met water. Dit betekent dat de kans op vervuiling een stuk kleiner wordt gemaakt. Vanuit economisch standpunt gezien is een alifatische gietvloer dus altijd de meest duurzame investering.

Duurzame bio PU-gietvloeren
Een andere betekenis van ‘duurzaam’ is uiteraard dat u ook PU gietvloeren kunt aanbrengen die gemaakt zijn met behulp van natuurlijke harsen. Deze plantaardige grondstoffen kunnen door goed beheer van productiebossen en plantages op een milieuvriendelijke manier worden geoogst. U kunt dit vergelijken met het FSC-keurmerk voor tropisch hardhout. In die zin is een duurzame PU gietvloer een product dat tot stand komt op basis van natuurlijke grondstoffen. Dit in tegenstelling tot reguliere PU gietvloeren die met behulp van synthetische grondstoffen (gemaakt van aardolie) tot stand komen. De hierboven omschreven PU gietvloeren worden in het algemeen aangeduid als ‘bio gietvloeren’ en hebben een ECO-keurmerk.

Technisch onderhoud aan PU gietvloeren
Het onderhoud aan PU gietvloeren is betrekkelijk simpel, behalve bij grotere krassen of scheuren natuurlijk. Met een dweil en wat lauw water zijn PU gietvloeren in een handomdraai schoon te maken. Het is wel handig om zo min mogelijk zand- en grinddeeltjes van buiten naar binnen te lopen dus een schoonloopmat is zeker geen luxe. Vanwege de zeer dunne afwerklaag is het noodzakelijk om rekening te houden met zware meubels. Goed vilt kan in dit geval prima helpen om het risico op beschadigingen van gietvloeren te verkleinen. Hoe lang gaat een PU gietvloer doorgaans mee? De ervaring leert dat circa 15 jaar een benchmark is, er zijn producten die langer meegaan door het vernieuwen op deels repareren van de topcoating.