Tegenwoordig heb je als huizenbezitter tal van mogelijkheden om je vloer te verduurzamen. In het hogere segment van de woningmarkt kiest men steeds vaker voor kunststof gebonden gietvloeren of cementgebonden producten zoals woonbeton. Deze laatste zie je steeds vaker in woningen verschijnen. Woonbeton bestaat uit een samenstelling van mineralen, cement en natuurlijke pigmenten die de vloer zijn kleur geeft. Vaak wordt ook in woonbeton een kunststof opgenomen om de vloer tijdens het leggen makkelijker verwerkbaar (zelf nivellerend) te maken. Maar in hoeverre kan je woonbeton en gietvloeren nou vergelijken en wat zijn precies de verschillen?
Woonbeton kan veel dikker worden aangelegd
Woonbeton is in tegenstelling tot een gietvloer in diktes tot 8 cm aan te leggen. Gietvloeren zijn doorgaans maar een fractie van een millimeter dik. Dit verschil geeft ook gelijk aan dat het warmte accumulerende vermogen van woonbeton veel hoger is. En dat kan weer voordelig zijn als u vloerverwarming wil laten aanleggen. In het geval van een gietvloer bepaalt de ondervloer in hoeverre de vloer de warmte goed opneemt en weer afstaat.
Woonbeton is krasbestendiger dan gietvloerproducten
Gietvloeren zoals bijvoorbeeld epoxyvloeren hebben een zeer harde toplaag. In principe zijn dit soort vloeren zeer krasvast maar ook gelijk veel scheurgevoeliger. Als men eenmaal een kras of scheur heeft geconstateerd in een epoxyvloer, dan blijft men deze altijd zien. Woonbetonvloeren hebben een wat zachtere toplaag waardoor krassen ook minder goed zichtbaar zijn. Het product is niet krasbestendiger dan epoxy, krassen hebben gewoon minder invloed op het uiterlijk van de vloer. Anders geformuleerd, krassen worden beter gecamoufleerd in een woonbetonvloer.
Woonbeton is alleen in woningen te gebruiken?
Woonbeton wordt meestal voorzien van een (relatief goedkope) vuilafstotende waslaag die gelijk poriëndichtend werkt. De waslaag of sealer zal evenwel na verloop van tijd slijten, een nieuwe waslaag zal na circa 8 tot 10 jaar moeten worden aangebracht. In principe is het dus waar dat men woonbeton niet in een industriële omgeving kan toepassen omdat olie, vetten en zuren mogelijk door de waslaag heen kunnen trekken en het woonbeton permanent kunnen beschadigen. Cementgebonden vloerafwerkingen zoals woonbeton kunnen wel met een topcoating worden behandeld zodat deze ondoordringbaar wordt voor eerdergenoemde stoffen. De vraag is dan alleen of het esthetische uiterlijk van woonbeton dan nog zin heeft als men het product in een industriële setting toepast.
Meer weten over woonbeton? Kijk eens op de website van woonbeton.nl! Deze site geeft heel wat informatie over het product, de gemiddelde prijs van de vloerafwerking en hoe deze doorgaans wordt aangelegd. Ook gietvloeren worden op deze site beschreven.